acouvado.- Prato cos bordos elevados para tomar sopas ou calquera outro alimento de consistencia líquida, prato fondo.
Exemplo.- “Bótame as lentellas nun prato acouvado, gústame máis que un chan.”
Lugar de escoita.- O Morrazo.
Fonte.- Carmen de Calviño.
Outros apuntamentos.- Grupo Maré do Morrazo, formado por Salvador Castro Otero, Lucía Durán Paredes, Xosé Manuel González Barreiro, Henrique Harguindey Banet, Xosé Martínez García, Ramón Rocamonde Gómez e María Emma Tilves Pazos.
area (ter unha).- Dise do que ten un punto por mor do alcohol sen chegar á borracheira total.
Lugar de escoita.- Cuntis.
Fonte.- Marcos Seixo.
cachos.- Cachelos.
Lugar de escoita.- A Fonsagrada.
Fonte.- Avoa de Anxo Toimil Santín.
Outros apuntamentos.- Enviada por Juncal Martínez, do IES Leiras Pulpeiro de Lugo.
calda.- (Ademais de significados xa rexistrados) Auga que, despois de ferver peixe ou mexillóns (por exemplo), se aproveita para botar como mollo a unha comida.
Exemplo.- "Boteille medio dedo de calda", "Botarlle calda á comida".
Lugar de escoita.- San Martiño (Vilaboa do Morrazo).
Fonte.- Sé Anxo Rosales González.
chaola.- Doce de entroido feito con masa de roscón fritida, similar á bola que comunmente se fai por esas datas en todo o país.
Lugar de escoita.- Cariño.
Fonte.- Simón Rey.
cóscaro.- Crocante, renxedor. Adoita dicirse do pan cando está fresco.
Exemplo.- “Este pan está cóscaro.”
Lugar de escoita.- A Mariña luguesa.
Fonte.- Olaia Rocha Fraga.