*Ramiro Martínez Picos é o presidente da Asociación Galega de Froitas Autóctonas
Para coñecer o que supuxeron na nosa historia pasada os froitos das árbores teríamos que recorrer a moitos documentos antigos e a xacementos arqueolóxicos, en boa parte aínda descoñecidos. Non é este o sitio nin eu a persoa para isto, pero os froitos das árbores figuran en escritos de todas as épocas, destacando a maceira, as videiras e os castiñeiros como especies predominantes, pero tamén as cerdeiras, figueiras e outros.
É coñecida a importancia histórica da produción e exportación de cítricos de Galiza entre os séculos XVI a XIX. Aínda hoxe se cultivan variedades probablemente procedentes desa época e se conservan vestixios históricos dos embarcadoiros de laranxas e limóns, como, por exemplo, o de Ombre en Pontedeume.
Na nosa historia máis recente, podemos encontrar testemuñas vivas que nos relatan a importancia da froita en moitas parroquias ou comarcas galegas. A modo de exemplo, na bisbarra do Eume-Ferrol-Ortegal, eran famosas as cereixas das parroquias de Naraío (San Sadurniño), Ombre (Pontedeume), ou Eirís (Cabanas) pola súa abundancia e calidade. Era frecuente que as persoas se desprazaran ata alí e mercaran cereixas aos propietarios que as poñían á venda á beira das estradas; outras veces vendíase o froito da árbore en pé e eran os propios compradores os que as apañaban.