UE pasa a tesoira nas cotas de pescada, peixe sapo, xarda e rapante; e aumenta o tope do xurelo

A ministra de Pesca e Agricultura española, Isabel Tejerina, afirmou estar “moi satisfeita” de evitar que os recortes en augas do Atlántico fosen maiores.

mar pesca flota barco peixe

Bruxelas fixou as cotas de capturas en augas do Atlántico para o 2016 e fíxoo após maratonianas xuntanzas de ministros dos estados integrantes da UE, e tras días de incertezas e temores polas propostas de tesoirada que se ían coñecendo. Embora ser a galega das frotas máis importantes de Europa e os acordos sobre os caladoiros e especies afectarlle diretamente como a poucas; Galiza non estivo na negociación, que corresponde ao Estado español e levou o Ministerio de Agricultura e Pesca. O mesmo departamento que acumula críticas e denuncias de diferentes sectores (do cerco, do xeito no seu momento) por entender que non defende acaídamente os intereses do mar galegos.

A UE aprobou tesoiradas que afectarán a varias especies ás que faenan barcos galegos, mais tamén deu unha boa nova, en principio, co aumento da cota de xurelo, un 27% máis que no presente 2015, o que supón que a frota do Estado poderá capturar no Cantábrico noroeste máis de 15.000 toneladas. O stock en augas lusas aumenta un 17%. Desde Acerga (armadores do cerco galego) parabenizáronse por esta nova, mais advertiron que o importante é o reparto que entre as frotas do Estado vai facer o Ministerio. Un reparto que nos últimos anos prexudicou duramente a Galiza, sostén Acerga, e que ten á maioría dos cerqueiros galegos en pé de guerra contra Xunta e Ministerio.

E o resto das especies?

No resto das especies as retalladas foron cumpridas, se ben menos das que se anunciaran nun primeiro momento. Na pescada do sur Bruxelas pasa a tesoira e recorta nun 22% a cota de captura para o Estado no Atlántico en 2016, 2.000 toneladas menos que no ano en curso. O tope para a zona do Atlántico norte, porén, aumenta nun 19%. Na xarda tamén hai tesoirada, dun 15%, así como no rapante (un 4% menos) e no peixe sapo, onde a retallada é dun 14%. 

Comentarios