Muras, a capital galega das lambereteiras que apostan pola saúde
A praza do Viveiró, situada na parroquia homónima, acolle o domingo 17 de novembro a quinta edición da Feira do Mel de Montaña, que este ano inclúe como principal novidade unha xornada técnica prevista na véspera do evento.
O Concello de Muras acolle, por quinto ano consecutivo, a Feira do Mel de Montaña, un evento cada vez máis popular que se desenvolverá durante os vindeiros días 16 e 17 de novembro na praza do Viveiró.
O micólogo Xosé Castro Marcote inaugurará ás 8 da mañá do sábado 16 a programación, cunha saída para recoller cogomelos á que sucederá un concurso de calidade do mel de Muras; continuará tras o serán cunha charla do veterinario da Asociación de Apicultores de Asturias, Martín Barcáiztegui, que dará pé a unha degustación gratuíta de lacón e queixos para abrir boca antes da actuación musical do grupo Dúo de Estrelas.
O día grande da feira será o domingo 17, coa apertura ao público dos postos da feira xa ás 10.30 horas e dando comezo a unha sucesión de actividades como obradoiros para crianzas; espicha de sidra a cargo de mestres sidreiros do Concello de Nava; música ao vivo da man de Rocío Varela ou a clásica entrega de premios correspondentes ao concurso apícola.
Un vehículo da promoción da economía local
Na V Feira do Mel da Montaña de Muras estarán presentes todas as explotacións agrícolas da zona, que se verán complementadas coa presenza doutros postos que ofertarán produtos artesanais e agroalimentarios da zona, como castañas, carnes, licores ou cogomelos.
Pola súa banda, o Deputado Provincial de Participación Cidadá, Roberto García, sinala que o obxectivo de feiras como esta é “que a xente se siga mantendo no rural e dinamizándoo”, así como que “todos os negocios e a economía local se vexan beneficiados”.
O mel de breixo, a gran estrela
O mel de Muras máis coñecido é o monofloral de breixo. De cor escura, case ámbar, e un sabor forte que retrotrae ao padal sabores a madeira afumada con toques de froita fresca, destaca pola súa alta concentración de humidade, arredor de 25%, moi superior a outros tipos de mel.
Ademais, a súa abundancia en proteínas, sales minerais e azucres naturais contribúen a mellorar a dixestión e constitúen unha imporante fonte de enerxía, aliviando os síntomas da fatiga.
Non obstante, o alcalde apostila: “O mel en Muras pode ser monofloral ou multifloral. Se é monofloral de breixo é garantía dun mel de moito nivel, pero calquera dos meles que se producen aquí teñen moita calidade, independentemente de se predomina a silva, o toxo ou calquera outra planta”.
O Concello denuncia o desleixo da Xunta na loita contra a velutina
En Muras, como tantos outros concellos galegos, están en loita contra a praga da velutina. “Facemos campañas preventivas e intentamos freala do mellor xeito posible, pero igualmente aféctanos”, indica Manuel Requeixo a Sermos Galiza.
O alcalde critica que, nesa guerra, non atopan na Xunta de Galiza a un aliado. “A colaboración é escasa, dinche que chames ao 112 se atopas un niño de velutinas, pero nada máis. E moitas veces chamas e dinche que non poden facer nada porque a niño está moi alto e non teñen medios, por exemplo, así que temos que facelo nós con cartos do Concello cando non é unha competencia municipal, senón da Xunta”, conclúe o alcalde.