“Pon os pelos de punta”, “están xogando coa vida dos nenos”, “non teñen vergoña”. Estas son algunhas das frases que intercambiaban o presentador de El Hormiguero Pablo Motos e cociñeiro e tamén presentador Alberto Chicote sobre o programa deste último que aborda a comida que se serve nos colexios con alumnado de educación especial. Un programa que abre a segunda tempada de Te lo vas a comer e que se realizou após recibir, explicou Chicote, numerosas denuncias de familias sobre esa comida.
En El Hormiguero emitiuse un fragmento do programa, que se vai estrear nestes días, e para o que o cociñeiro viaxou até Galiza. Nel, Chicote fala cun grupo de familiares destes nenos e nenas. Unha nai explica que o seu fillo “ten estreitamento de tráquea”, polo que afoga “cun simple grumo nas papas”. A seguir ensina o menú do colexio onde vai o seu fillo: Paella de peixe, tortilla... “Pero como se tritura iso?” pregunta Chicote.
Outros familiares relatan a este cociñeiro que eles propios levan a comida para as súas fillas ou netas: “Trátase de que non sufran, que non o pasen mal e con esa comida [a do comedor] sería imposíbel”.
Chicote explica a Pablo Motos que pide unha entrevista coa Xunta para tratar esta situación. “Tardan catro semanas en concederma e cando ma conceden, o máximo responsábel dos colexios de educación especial preséntame unha documentación que non leu anteriormente”. O cociñeiro mostra a súa sorpresa e indignación polo feito de que o entrevistado “non se dignase a preparar nin a entrevista”.
No vídeo vese como o delegado da Xunta na Coruña, Ovidio Rodeiro, intenta defenderse. “Pero como se tritura unha empanada?”, pregúntalle Chicote. O delegado afirma que os menús son acaídos e que “se adaptan ás épocas do ano”. “Non é así, é o mesmo menú sempre”, retrúcalle o cociñeiro, que pasa ler os menús para demostrar a súa afirmación. “Bueno”, conclúe resignado o delegado.