Galiza produce 2,5 toneladas de quilos ao ano, unha cantidade que decreceu co tempo. "Hai 40 anos a produción por colmea era de 22 quilos e hoxe está en 15 quilos", explica a Sermos Galiza Xesús Asorei, secretario deAsociación Galega de Apicultura (AGA). "A calidade do noso mel, iso si, é moi superior a outros que se están a comercializar". O mel galego non se somete a ningún proceso industrial, basease no mel en frío con toda a súa composición biolóxica intacta. "O mel industrial está sometido a altas temperaturas e perde todas as súas propiedades antibióticas e medicinais".
Competencia de mel barato
Desde AGA critican que Europa ceda diante das presións das grandes empresas do sector. "A industria manda máis que os produtores, interesáballe que fose así e os consumidores somos os máis prexudicados pola imposibilidade de saber a procedencia do mel", explica a Sermos Galiza o secretario da Asociación, "coa actual norma pode venderse mel que teña un 1% de produto local e un 99% de fóra sen especificar esta porcentaxe".
O mel que chega de fóra ten a súa orixe en países como China ou Arxentina.
O mel que chega de fóra ten a súa orixe en países como China ou Arxentina e o seu prezo é moito menor. "Fálase de que hai moitos laboratorios e que non é mel de abellas o que chega de fóra", relata a Sermos Galiza o secretario de AGA. Un dos xeitos de diferenciar o noso mel doutros é pola cor. "Contamos con dúas terceiras partes de monte e o noso mel procede de flores silvestres polo que a súa cor é moito máis escura".
Á espera de que o Goberno español presente un novo documento diante da Comisión Europea na Galiza temos dúas maneiras de consumir mel feito na Galiza. "Mercarmos en tendas e grandes superficies mel galego coa etiquetaxe da IXP de Mel de Galiza ou de xeito directo a través das 20 feiras que temos no país".