As rías como fonte de riqueza esmorecen

A cesta da compra subiu desde comezos de século entre o 30 e o 50% de media; porén, os ingresos pola venda de marisco nas lonxas sufriu unha baixada, como confirman os dados da plataforma Pescadegalicia, da Consellaría do Mar. Deixamos aquí un extracto da reportaxe publicada ao respeito no Sermos Galiza 237.

Batea de mexillón. (Foto: Nós Diario)
photo_camera Batea de mexillón

“Aí temos unha mina; hai tal cantidade de ameixa que para cubrir o cupo apenas precisamos unha hora de traballo”. Así falaba hai uns anos Fran Martínez, un mariscador da ría de Ferrol, a respeito do banco das Pías, naquela altura o máis produtivo en ameixa babosa de Galiza. Lembraba dese xeito unha época, finais da década dos 90 e comezos da posterior, na que aínda non existía clasificación ningunha das zonas de produción –as que entraron en vigor no ano 2006 por orde da Unión Europea- e a extracción de moluscos bivalvos era, segundo os profesionais do sector, un auténtico maná.

8Hoxe, probabelmente, a súa percepción sería ben diferente. As limitacións impostas polos niveis de contaminación microbiolóxica –a química tamén, aínda que semella ser menos prexudicial- e o seu impacto na produtividade dos bancos marisqueiros a flote están a levar o sector profesional dalgunhas das rías a esmorecer. Paralelamente, o saneamento segue sen botar a andar nalgúns esteiros malia estar xa rematados os colectores e practicamente toda a infraestrutura de depuración das augas residuais. As rías agardan pola decisión que remate, por fin, coas verteduras urbanos como primeiro paso para o seu saneamento.

[Podes ler a reportaxe íntegra no Sermos Galiza 237, á venda na loxa ou quiosques e puntos de venda habituais]

Comentarios