O pedrazo ameaza a colleita de uva no Ribeiro

Técnicos da Xunta realizan unha primeira avaliación dos danos e asesoran os viticultores dos pasos a seguir para minimizar as perdas ás portas da vendima.
Uvas da variedade treixadura danadas pola sarabia en Gomariz (Foto: Rosa Veiga / Europa Press).
photo_camera Uvas da variedade treixadura danadas pola sarabia en Gomariz (Foto: Rosa Veiga / Europa Press).

As tormentas de sarabia caídas na tardiña desta cuarta feira provocaron danos nas vides da Denominación de Orixe do Ribeiro que "aínda están por avaliar", confirmou o presidente do Consello Regulador, Juan Manuel Casares.

"Ten que escampar o tempo para comprobar a magnitude dos danos", declarou o presidente da denominación de orixe, á espera do que pase esta quinta, xornada na que se prevé que volvan as tormentas. De feito, Meteogalicia mantén o aviso amarelo por treboadas entre as 15 e as 21 horas en todas as comarcas do interior de Lugo e Ourense.

Segundo Juan Manuel Casares as zonas que se viron máis afectadas foron as de "Gomariz en Leiro,  Cabandelas no Carballiño, Pazos de Arenteiro en Boborás e Riobó en Cenlle", informou.

Á espera de confirmar as desfeitas, o presidente do Consello regulador recoñeceu que a situación se agrava ante o inminente inicio da vendima. "En dez ou quince días comezaría a maior actividade de recollida da uva na zona", destacou, á espera de estimar as consecuencias sobre o terreo para un sector estratéxico.

Preocupación

A preocupación das tormentas esténdese a outras Denominacións de Orixe como a de Valdeorras, na cal algunhas adegas xa iniciaron a colleita.

A sarabia tamén provocou estragos noutros produtos agrícolas, principalmente destinados ao autoconsumo que están en plena maduración nestes días como é o caso dos tomates.

Asesoría da Xunta

Pola súa banda, a Xunta enviou os técnicos da Estación Experimental de Viticultura e Enoloxía da Galiza (Evega) até a zona do Ribeiro co fin de realizar unha avaliación provisional dos danos e asesorar os viticultores e as adegas afectadas.

Estes profesionais, segundo informou a Consellaría de Medio Rural nun comunicado, encargaranse de orientar aos produtores prexudicados sobre os tratamentos que deben levar a cabo nos viñedos con maior celeridade e sobre as prácticas máis aconsellábeis co obxectivo de minimizar as perdas.

Neste sentido, a Evega advirte de que é necesario "adoptar as medidas preventivas coa aplicación de bioprotectores ecolóxicos sen prazo de seguridade ou de baixo prezo", co fin de frear no posible os danos nos acios e sen que afecte á hixiene da colleita.

Ao tempo, a Consellaría de Medio Rural lembrou aos produtores que se poden acoller á orde de axudas que convocou o Goberno galego en xaneiro para fomentar os seguros agrarios e que conta cunha dotación de 6 millóns de euros.

Comentarios