O groso da tempada da vendima comeza a partir desta fin de semana na Galiza, unha campaña na que se prevé unha diminución da produción a respecto dos 73 millóns de quilos de uva de 2021, que foi unha das maiores na serie histórica.
Por parte da denominación de orixe (DO) Rías Baixas, sinalan en declaracións a Europa Press que as previsións que tiñan dunha campaña duns 41 millóns de quilos de uvas "será menor", posto que estiman que haberá redución debido á seca de xullo e agosto.
Sexa como for, a campaña en Rías Baixas, a principal DO do país, vai ser inferior aos 43,8 millóns de quilos de 2021, un ano récord na produción. Agora, espérase a que pasen as choivas desta semana para comezar o bruto da vendima durante os próximos días.
Nesta liña, o presidente de Consello Regulador da denominación de orixe do Ribeiro, Juan Manuel Casares, apunta a "certa diminución cuantitativa no peso dos acios" debido á tensión hídrica das cepas.
"Sobre como se presentaba a colleita en xuño, que era espectacular, si que é certo que estas vagas de calor que padecemos durante todo o verán vanse reflectir un pouco cuantitativamente porque foron moi fortes", reflexiona. Explica que a cepa é un vexetal "que adoita soportar bastante ben a tensión hídrico", pero "todo ten un límite", pois "entra en parada vexetativa e busca auga das reservas, polo que tira das uvas", de forma que os acios terán menor peso.
No Ribeiro vendimáronse o ano pasado case 10 millóns de quilos de uvas —unha media de 9,5 millóns no último lustro—. Agora, Casares non entra a facer estimacións numéricas nun contexto de baixada, pois "é impredicíbel".
"A ver se a auga que está a caer estes días fai que a cepa recupere un pouco", engade. Aínda que algunhas pequenas adegas xa empezaron coa campaña de forma selectiva, non será até a partir de agora cando comece "a mecánica real" da vendima no Ribeiro.
As adegas do país agardan unha redución a respecto da uva recollida o pasado ano
Máis aló de Rías Baixas e O Ribeiro, as dúas DO con maior produción na Galiza, preséntanse as estimacións en Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei, no tres casos con diminución a respecto de 2021 para ficar ao redor dos 6 millóns de quilos cada unha delas.
O pasado 23 de agosto, a adega Godeval, situada no municipio do Barco, na DO de Valdeorras, iniciou a vendima no país, unha das máis temperás da historia. A campaña do ano pasado fechou en Valdeorras por riba dos 7 millóns de quilos; con todo, o director técnico do Consello Regulador, Jorge Mazaira, cre que este ano quedará, "posibelmente", nuns 6 millóns de quilos.
En Ribeira Sacra, a data oficial está marcada o 15 de setembro para esta campaña, máis aló de recollidas puntuais nalgunhas adegas. Espéranse ao redor de 6 millóns de quilos de uvas, mentres que en 2021 chegou aos 6,5 millóns de quilos.
O director técnico da DO Monterrei, Miguel López, augura perto de 6 millóns de quilos para esta campaña, lixeiramente por baixo do ano anterior, con 6,2 millóns. Apunta que entre esta semana e "sobre todo a que vén" arrincarán coa vendima. Unha denominación con preto dunha trintena de adegas polos municipios de Verín, Monterrei, Vilardevós, Riós, Oímbra e Castrelo do Val.
Sen problemas fúnxicos
No entanto, as diferentes denominacións de orixe trasladan que a seca deste ano no que si beneficiou é na calidade fitosanitaria "excelente" da uva. A calor, de feito, ten efecto na prevención fronte a episodios fúnxicos, que foron máis acusados en pasados exercicios, de forma que se consegue "unha uva moi sa".