Galiza ocupa o noveno posto entre as rexións produtoras de leite da Unión Europea. Os gandeiros galegos perceben 5 céntimos menos por litro que a media das principais zonas produtoras. E, ademais, entre 2 e 3 céntimos menos que a media que se paga no estado español, onde ningún territorio ten o peso leiteiro que ten Galiza.
“Sendo unha potencia produtora, Galiza non pode quedar á marxe do novo contexto que vai regular a produción e comercialización de leite no futuro”, advirten desde a Federación Rural Galega (Fruga). Neste sentido, a organización indica que todas as rexións lácteas da UE teñen unha industria láctea de base cooperativa. O que ten entre os seus efectos “conseguir importantes beneficios para os produtores e produtoras de leite destes lugares”. Porén, prosegue a Fruga, en Galiza observamos como a industria láctea de base cooperativa “ten unha escasa capacidade de transformación e comercialización no sector leiteiro galego, concretamente a principal industria galega nestes intres é Lactalís, un grupo francés que recolle a maior parte do leite galego”.
Hai unha relación directa entre carecer “dunha industria propia, cos pes e o corazón na nosa terra” e os baixos prezos que se paga aos gandeiros, reflexiona. Un dato significativo desta situación é que máis dun 30 por cento do leite producido na Galiza sae sen ningún tipo de transformación.
“Nos últimos días, estamos a asistir a varios casos de fusión entre cooperativas, algo que dende Fruga nos parece positivo, pero dende logo, non chega con simples fusións, senón que a maiores o sector lácteo galego, ten que dispor de importantes industrias lácteas de base cooperativa capaces de comercializar a maior parte do leite que se produce no país”.